Badliv i Finja på 1940- och – 50-talen

Under denna tid badade man på en plats som kallades Porsmaden som är belägen i västra delen av Finjasjön på mark som vunnits vid senaste sjösänkningen. Marken ägdes av Hörlingegården men utnyttjades av Backagården som strandbete för kor. Namnet Porsmaden kommer förmodligen av att det växte Pors där.

Stranden och sjöbottnen bestod av sand. Sjöbottnen vid Porsmaden var långgrund fram till en kant där det plötsligt blev ”bråddjupt”.

1947 arrangerade Röda korset simskola med Karin Peterson som simlärare, som hjälpmedel användes simdynor av kork. Backagårdens patienter fick på lördagar åka traktor och vagn till sjön för att bada. På söndagar cyklade familjer från byn, ofta med kaffekorg, till Porsmaden för ett dopp.

Badandet var inte helt riskfritt, vassa snäckskal på botten och Backagårdens kor som ibland tuggade i sig ett o annat plagg förekom.

Badlivet vid Porsmaden upphörde under slutet av 50-talet på grund av att vattnet blev allt mer förorenat av Tyringes avlopp vid Mjölkalångaån och att en ny badplats skapades med muddring vid det som idag kallas Finja badplats.

Stranden liksom körvägen dit är idag helt övervuxen av gräs, pors, vass och sly.

Översta raden: Ingrid Persson, Kerstin Henriksson, Gudrun Nilsson, Gunnel Davidsson.
Mellersta raden: Viviann Åkerström, Inga Nilsson, Inga-Britt Davidsson.
Sittande: Margareta Henriksson, Gunnel Nilsson, Elsie Lundberg och Ulla-Britt som var sommarbarn hos Davidssons. Simlärare: Karin Peterson stående till höger

Tillbaka

En kommentar till “Badliv i Finja på 1940- och – 50-talen”

  1. Mon mor Anna Salomonsson fick alla sina kläder uppätna av korna vid ett tillfälle när hon var och badade där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *