Potatisplockning 1943

Skoluppsats skriven 11 oktober 1943
Första gången jag plockade potatis borta var hösten 1943 och det var hos närmsta grannen Leif Nilsson.

Vi började klockan 7:00 och slutade på kvällen 18:00. Leif hade 12 plockare som arbetade i par för att kunna hantera korgarna lättare.

Inlånade hästar
Ett par hästar hade han lånat för att dra potatisupptagaren, hans egna hästar var kopplade till vagnen som potatisen skulle tömmas i. Jag plockade tillsammans med Olle Månsson, han var några år äldre än jag och duktig plockare. Agne Olin tömde korgarna och sedan lastades potatisen av i en stack där de skulle lagras.

15 minuter rast
Efter ett par timmar var det matrast i 15 min. alla hade smörgås och i regel mjölk eller kaffe med sig. Klockan 12:00 var det rast i en timme och en kvart och alla gick eller cyklade hem för att äta middag. På eftermiddagen. hade vi 15 minuters kafferast.

Jag upplevde att det var väldigt noga med tiderna när man började och slutade och även rasterna var alltid på minuten exakt.

Möjlighet för kvinnor och barn
Potatisplockningen på hösten var tillfälle för kvinnor och skolbarn att tjäna några kronor, det var dryga dagar men det oftast bra stämning och glada skratt.
Vi fick fritt från skolan i cirka en vecka för potatisplockning. Lönen vi fick efter en lång dag var 6 kronor och 50 öre.

Gården såldes
Leif Nilsson bodde på gården tillsammans med två syskon Berit och Arne, »Arne Norsken«  1946 såldes den till Bertil och Maja Svensson och ägs i dag av deras son Lennart Svensson.
Arne Carlsson.

En kommentar till “Potatisplockning 1943”

  1. Mycket intressant och unikt dokument från 40-talet Arne! Själv plockade jag potatis på “potatislovet” hos Din “nästgranne” Viktor Olsson ca 10 år senare. Dessutom hade jag förmånen att få jaga hos och med Bertil Svensson under många år i slutet av 50-talet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *