Velourverken

Velourverken i Klockaregården vid nerfarten till Finja båtplats startades 1946 av Gunnar Berg som tidigare varit förlagschef för Dagens Böcker (D B) i Malmö samt upphovsman till Riksförbundet Sverige Tyskland (RST). Efter krigsslutet avvecklades, av förklarliga skäl, dessa organisationer och direktör Berg startade Velourverken i Finja som blev branschledande i Sverige inom detta område.
Även Villa Granbo – i dag Viktor Olssons bostad – tillhörde verksamheten. Där bodde tyska ungdomar som arbetade i fabriken. I ett annat  hus på denna tomt maldes tygtrasor till stoft  som sedan användes vid velourtillverkningen.

Jag har själv jobbat vid den här kvarnen under ett sommarlov på 1950-talet. Direktör Berg promenerade varje dag till dåvarande Gästhemmet (f d Prästgården / idag Finjagården) för att äta lunch med sin hustru. Dagligen mellanlandade han då också i mina föräldrars affär för diverse inköp, bland annat cigarrer av hög kvalitét.
Med basker på huvudet, promenadkäpp, cigarr och sin lilla österrikiska hustru vid armen var han »en udda fågel” i Finja Kyrkby vid förra halvsekelskiftet.

En av fördelarna med tyska grannar var för övrigt att jag ibland kunde få privatlektioner i tyska under min läroverkstid.
Willy Westeson

Tillbaka till Personliga berättelser

2 reaktioner till “Velourverken”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *