Brandstationen på flygfoto

Vägen som går i lodrät riktning i högra delen av bilden är Tyringevägen. Längst upp syns korsningen dagens Öraholmavägen/Tyringevägen som då utgjorde gamla vägen till Hässleholm.

Huldornas hus ligger på den högra sidan av korningen. Följer ni Tyringevägen nedåt ser ni den nya kyrkogården på höger sida. Lite längre ner, mitt emot vägen in till idrottsplatsen, ser ni den gamla sträckningen av Prästvägen som gick över tomterna vid slutet av Klockaregatan.

Följer ni Prästvägen upp mot den vänstra delen av bilden, så ser ni skolbyggnaderna. I mitten av bilden där radhusen på Öraholmavägen ligger idag kan ni se den gamla brandstationen med ett torn precis till vänster om skogsdungen mitt i bilden.

Ni ser även en bit mark med vita fläckar på, mitt emot och mot vänster, som var fotbollsplan. Stengärdena längst ner i bilden är borttagna. Bilden är från försvarets bildarkiv från cirka 1960.
Text Diana Drougge

Tillbaka

2 reaktioner till “Brandstationen på flygfoto”

  1. Tänk hur gamla bilder piggar upp minnet! Gården längst ner till höger här är mitt barndomshem, där jag framlevde mina första år (1942-1950) med föräldrarna Nils och Karin och lillasyster Kerstin. Några år under och efter kriget hade vi också en finsk pojke hos oss. Han hette Kalevi Artell, var några år äldre an jag och blev som en storebrorför mig. Jag satt och lyssnade bredvid honom när han gjorde sina läseläxor, lärde mig alfabetet och julen 1947 kom jag på knepet och läste själv Kalle Ankas julbok som jag hade fått som julklapp. Det var väl ingen annan som hade tid, så då fick jag läsa själv.

    Bilden ser ut att vara tagen efter det att huset brann ned (anlagd brand?) några år in på 50-talet, för huset ser ganska nytt ut. Huset som jag minns hade halmtak och stampat jordgolv under golvbräderna och en stor enebuske på gaveln.

    Längre ned efter vägen, i sista huset före nya kyrkogården, bodde om jag minns rätt Farbror Frans (Andersson?) som var snickare och som det var roligt att hälsa på. Han renoverade en kista från mitten av 1800-talet och en stol från 1767 som pappa hade köpt på auktion: egentligen var det jutesäckarna i kistan som pappa var ute efter, stolen låg under dem i kistan som var totalt ingrodd av logdamm innan Farbror Frans tog hand om dem. Kistan och stolen har jag kvar.

    Mina farföräldrar Carl och Hanna Bengtson bodde i huset mittemot gamla skolan där jag började hösten 1949 hos fröken Lindau.

  2. Så roligt att läsa om gamla Finja. Skriver ingen längre något. Någon som har gamla foton? Gärna på brandstationen. Och kyrkbyn. Mvh, Ann och Palle

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *