Bestraffning av Finjaborna för 340 år sedan

I år är det 340 år sedan den svenske översten Hummerhielm red in i Finja med ett hundra svenska soldater med av sikt att bestraffa Finjaborna för illojalitet mot »sin« svenska överhöghet, kung Karl den XI av »guds nåde«. Efter soldaternas våldsexcesser i Finja drog de vidare till Mattröd och Mjölkalånga, med samma avsikt, att straffa byns befolkning.

Hur många som föll offer för straffexpeditionen är oklart. Uppgifterna går isär, men att det brutala angreppet var beordrad av kung Karl den XI är klart. Hans skriftliga order till översten, från den 26 september, två dagar före straffexpeditionen, finns bevarad i riksarkivet.

Författaren Gay Glans har skrivit en bok om dessa händelserika och för den skånska befolkningen, fruktansvärt svåra tid med svält, våldtäkter, fruktansvärd tortyr och plågsamma avrättningar. Unga skånska bondpojkar, oftast de fattigaste, tvångsrekryterades till krig på andra sidan havet, som de absolut inte hade något intresse av. Terrorn som tillämpades syftade till att göra det trilskande skogsfolket i norr fogligt.

Gay Glans ger i sin bok en skönlitterär skildring av dessa svåra år som sträcker sig från 1676 till den danska reträtten från Kristianstad sommaren 1678. Huvudpersonerna i boken är två systrar från Finja, Margrete och Bettina och deras trolovade, två söner till smeden och hans fru i Matteröd. Bettinas trolovade, Gunne, tvingas till följd av en dramatisk händelseutveckling att ta värvning som friskytt där han snabbt når kaptens grad.

Ägaren till Tyringe mölla, troligtvis Nils Nilsson den äldre och hans fru, har en avgörande roll i systrarnas och deras familjs överlevnad i Finja. Gay Glans ger också Nils Nilsson en roll i motståndet mot den svenska krigsmakten.

Prästernas svåra situation, klämda mellan den svenska överheten sedan Roskildefreden 1658 och skogsbefolkningens uppror mot samma överhet, skildas ingående och dramatiskt i boken. Finjas präst under dessa år, Christer Carstensen Fundanos personifierar genom sitt öde prästernas svåra och utsatta situation. Efter sin död, efter att han suttit fängslad hos danskarna i Castellet i Landskrona, begravdes Fundanus här i Finja kyrka.

Bakgrunden till Hummerhielms våldsexcesser i Finja, Matteröd och Mjölkalånga var en händelse i början av februari samma år 1677. Då en friskyttegrupp överföll en svensk tiomannatrupp på Finjasjöns is. Vad som exakt hände är inte med säkerhet klarlagt av historikerna. Många hörsägner har cirkulerat genom åren och som inte är helt kompatibla med varandra. Gay Glans har tagit del av myterna och ger ett mycket spännande och tänkbart scenario över vad som faktiskt hände på Finjasjön is den förste februari 1677.

Tidsmässigt avslutas Gay Glans bok med danskarnas reträtt från Kristianstad i augusti 1678, efter en lång svensk belägring av staden. Viktiga orter i handlingen, utöver de redan nämnda, är Hovdala, Sjörröd, Tormestorp, Röinge. Vittsjö, Vedhygge, Tykarp, Stoby, Hässlegården, Möllegården. Markaryd. Boken beräknas komma ut under första halvan av 2018.
Leif B Frid

Gay Glans har tidigare gett ut Nils Holgersson landade aldrig på Finjasjön, 2005
Så satan heller, i skuggan av en blivande världsstjärna, 2010
Han har verkat som frilansjournalist i många år innan han började skriva böcker.

Tillbaka

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *