Westesons affär i kyrkbyn

1946 såldes Finja Lanthandel och vi öppnade en affär i Finja kyrkby precis intill kyrkan. Den drevs till 1965 då stormarknaderna blev för svåra konkurrenter för många lanthandlare. Men det blev 20 fina år även för min lillebror Rune och mig. Vi fick tidigt hjälpa till med ruljansen både som »bodknoddar« och »springschasar«.

Bland annat minns jag med värme alla spännande personligheter, boende på Backagården, vilka dagligen hälsade på i butiken. Några av de som jobbade i affären var Berth Johnsson, Berit Johansson, Elsa Nilsson, Gun Ströberg och Solweig Nilsson.

På den tiden var kyrkbyn lite av centrum i Finja
Sommartid var det full fart vid Finja badplats med café, kiosk, dansbana och bangolf. Båthamn, simskola och ett hopptorn av internationella mått.
Under kalla vintrar var det skridskor med först bandy och senare var det ishockey som gällde. Alltid fullt av folk under kvällar och helger.
Jag lärde mig också att fiska i sjön med bland annat ryssja. Mina mentorer och läromästare var kyrkvaktmästarens Allan och Knut »Bian« Persson. Ibland blev fångsterna så lyckade att vi kunde erbjuda kunderna ål, gädda eller sutare i affärens fiskavdelning. Jag vill minnas att snitt-priset för en grann gädda var 1 krona.
Minns också att när vi i klass 3-4 gick i skolan i kommunalhuset tvärs över gatan från affären räknat. Läraren Agne Johnsson bodde på ovanvåningen i vårt hus så ibland kunde vi ha sällskap under den 8 meter långa skolvägen.

Gustav VI Adolf och kyrkan
Varje sommar under många år besökte också kungen Gustav VI Adolf Finja kyrka för att studera de berömda »Målningarna av den yttersta dagen«. Lyckades också ta ett par foto, från hörnfönstret i vårt hus, när kungen kom i sin Cadillac med chaufför och hovdamer åkande uppför kyrkoallén.
Willy Westeson

Tillbaka

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *