Unga örnar i Finja

Under sena 1950-talet hade Unga Örnar en livlig verksamhet i Finja. Unga Örnar var i grunden en ungdomsorganisation inom Arbetarrörelsen i Sverige och var kopplad till ABF. Lite grand liknade verksamheten den som Scoutrörelsen bedrev. Medlemmarna hade till exempel en speciell ”uniform” bestående av en blå skjorta med scarf sammanhållen av en flätad läderring.
Skjortan kunde dekoreras med olika märken som visade att bäraren till exempel hade deltagit i olika lägerverksamheter.

I Finja arrangerade Unga Örnar studiecirklar för ungdomar i en rad olika ämnen. Här fanns sång och musik, slöjd och korgflätning och teaterverksamhet. På somrarna flyttade man till läger där man bodde i tält och idkade ”hajkliv”.

Stationsinspektoren – stinsen – vid Finja station, Erik Byberg, fungerade som ordförande i Unga Örnars lokalavdelning i Finja och till sin hjälp som cirkelledare hade han ett antal andra välkända finjabor.

ungaornarfinja

På bilden, som är tagen vid ett av Finja Unga Örnars ledarmöten ses på den vänstra sidan av kaffebordet, närmast kameran, Anna-Stina Hallberg, därefter Kjell Johansson, Emma Forsell, Emil Sandström, Maj-Britt Byberg, okänd, Erik Byberg och Edmund Nilsson.
På den högra sidan av bordet, närmast kameran, Elon Hallberg, därefter Ann-Marie Nordström, Nils Nordström. Övriga, skymda, kan jag inte identifiera.

Själv deltog jag i Unga Örnas teatergrupp. Under ledning av Anna-Stina Hallberg och Ann-Marie Nordström satte vi upp ”Mästerdetektiven Kalle Blomkvist” som spelades inför stor publik i Bygdegården. Jag hade huvudrollen och Lars Hörberg spelade ”Konstapel Björk”.

Men jag var också med i gruppen som sysslade med slöjd och korgflätning i slöjdsalen i gamla skolan. Min far, Carl Forsell, var en av ledarna där och en av de saker jag tillverkade och fick med mig hem var en liten ”skottkärra” som kunde fungera som upplagsplats för till exempel nötter eller vindruvor.

En del av alsterna som tillverkades under just denna studiecirkel såldes på julmarknad och inbringade kontanter till föreningen.
Ett läger i Kivik hann jag också med under min tid i Unga Örnar. En veckas spännande tältliv tillsammans med ungörnar från hela Skåne.
Arne Forsell

Tillbaka till Föreningsliv/fritid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *