Minnesanteckningar från mötet 20180819

 • Johan Sandell- Föreningsledare (Kontakta Peppe eller Kjell om de fått ihop något material om föreningslivet.)
 • Finja Schack klubb (Vet Benna något?)
 • Vilka har varit postmästare i Finja socken? Det ska ha funnits en i varje by.
 • Familjen Morin blev drabbat av spanska sjukan, några vuxna och ett barn blev drabbat.
 • Det finns en lista på vilka som dött i spanska sjukan i Finja socken som Jane Lundkvist har forskat fram och skrivit ihop. Eventuellt att det även finns en lista från medicinalstyrelsen med en provinsiell årsberättelse i Lund på arkivet.
 • Vill man läsa en liten anekdot om spanska sjukan så finns det en i Möllerödsboken.
 • I sparbankens bok om Finja så finns det en berättelse om tattare i byn. En person, Björk, ska ha varit en tattare som bodde vid stationssamhället, eventuellt vid Kaféet (Bengtssons).

Även en eventuell tattarfamilj i Granbo vid församlingshemmet (eventuellt på 60 talet) prästgården satte upp plank mellan prästgården och tattarna. Finns det någon som har lust att kolla upp detta så hade det varit kul att få med lite tattarhistoria.

 • Under svältdepressionen på mitten av 1800 talet klarade sig Finjafolket väl med jordbruk och tillgång till fisket. Många hade även en hushållsgris som matades med diverse matrester för att sedan slaktas till vintern för att bli mat till familjen. Ute på landsbygden hade de flesta bättre hälsa än de som bodde inne i staden. De åt nyttigare och hade bra tillgång till mat.
 • Ransonering på bensin under 1960 talet. Någon som har något att berätta som ni minns?
 • Stålfarfar besökte Stormslycka (dansbanan). År 1962-63 fanns det dansbana och kafé, även en minigolfbana och pilkastning fanns där. Någon som har minnen?
 • Badplatsen grävdes även upp för båthamn och badhopptorn. Båthamnen ligger som en kanal bredvid badplatsen som är formad som en bassäng. Det var Marocko Jönsson som lånade maskiner på P2 för att gräva ur badplatsen. Han var den drivande och kom med många påhittiga ideér. Han byggde även en bassäng av trä i bassängen. Konstruktionen höll inte så länge och revs. Simskolan använde inte denna badplats utan den som låg närmare Mjölkalånga.

Någon som har minnen att dela med sig?

Ett minne från badplatsen är att vårdhemmet på Backagården körde ner till badplatsen med traktor och släp på sommaren för att vårdtagarna skulle få tvätta sig och deras kläder.

Ett annat minne från badplatsen: När det blev dy och dynga i bassängen så hoppade Finjapågarna från första nivån på trätrampolinen för de visste vad som hände om man hoppade från högre höjder. Men för att skoja till det så lurade de Tyringepågarna som kom på besök att hoppa från trean för att fastna i dyn och dyngan.

Så småningom fick man inte längre hoppa från hopptornet då det kastades en massa cyklar och skräp i sjön som man kunde skada sig på. Hade man badat flera dagar i rad så fick man utslag på kroppen. Detta på grund av tvättmedlets införande?

 • Finja gatubelysningsförening satte upp belysning i byn. Marocko Jönsson bildade den föreningen samt en vägförening. Gösta Ohlsson (med den vita PV:n som bodde uppe vid Backagården) åkte runt och lagade hål i vägen med asfalt i bagageluckan.
 • Lill-Axel hängde nykeln och stack från gården i Öraholma. Han ägde många fastigheter och var en rik man. Han kunde inte reda ut allt jobb utan stack istället ifrån gården och flyttade någon annanstans. Olof ? hängde sig i stallet. Han blev beskylld för att ha mördat en flicka som hette Lovisa som eventuellt bodde i Uneborg?). Lovisa försvann och det blev fullt polispådrag. Under polissöket gick polishunden direkt fram till Olof och luktade på honom, som därmed blev beskylld för mord … oskyldig??

Någon kanske kan fylla i eller redigera vissa delar av berättelserna. Skriv i så fall in till oss på finjasocken.se. Dit skickar ni även era minnen.

Diana, Arne och Leif

2 reaktioner till “Minnesanteckningar från mötet 20180819”

 1. Hejsan!

  Mycket intressant föredrag och god tårta dessutom.

  Det som min mor Elisabeth nämnde strax innan vi körde till Bygdegården som jag flikade in på mötet – så hette kvinnan som mor nämnde “Märta” och kallades “Tjocka Märta” – vet inte om man får uttrycka sig så om en person i dagsläget. Märta gick runt och stickade och hon brukade komma hem till Svea och Bertil för att dansa. Hon var ett original med någon slags funktionshinder.

  Jag bad Mor att skicka in ett mejl med mer info till Arne och Mor säger att hon har skolfoton från b.la. Hörlinge skola där Mor var elev på 40-talet om jag förstod rätt.

  Mvh: Mikael “Smirre” Westergren

 2. Angående bensinransonering på 60-talet.
  Jag minns att det var söndagskörningsförbud, någon annan form av ransonering minns jag inte, och att min far blev intervjuad av tidningen.
  Tyvärr har jag nog inte fotot kvar från den intervjun.
  De som behövde bilen för att ta sig till sina arbeten fick tillstånd att köra.
  Någon ransonering minns jag inte förrän 1973.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *