”Finja Köpcentrum” – från gamla studiecirkeln

Anteckningar från början av 1990-talet hämtade från gamla studiecirkeln gällande ”Finja Köpcentrum”.

Finja Snickerifabrik, en industrilokal, som byggdes åren 1938-1939 av herrarna Nils Andersson och Karl Sjöberg. Fabriken avsåg att tillverka fönster, dörrar och rundstav men driften blev kortvarig för vid tiden för krigsutbrottet 1939 upphörde produktionen.

År 1940 hyrde krigsmakten lokalerna som förråd av försvarsmateriel. Alf Henriksson övertog lokalerna 1944 och startade tillverkning av kilklack och spetsklackar för damskor, en stor artikel emot krigsslutet.

1954 övertog sonen Bengt Henriksson klacktillverkningen och då hade spetsklackar på allvar kommit i ropet. De var så smala att det var nödvändigt att förstärka dem med ett invändigt rör. Som driftledare anställdes Tage Tetzäll 1954 med Nils och Erik Ekholm samt Erik Pilemyr som medhjälpare vid klacktillverkningen. Efter en tid var Nils Ekholm verkmästare för tillverkningen. Kvinnlig arbetskraft hade anställts och de slipade med flinka händer både klackar och skålar. Tillverkning av träskålar fanns också på programmet och när träklackarna fick ge vika för plasten blev skålarna en huvudprodukt. Dessa skålar utfördes av träslag rikt på ådring och årsringar och förekom i ett flertal olika former och storlekar. Även denna tillverkning tog slut och företaget lades ner åt 1969.

En formgivare som varit anställd vid företaget övertog tillverkningen av skålar och fortsatte så länge det var tillgång på materiel till skålar. År 1971 slutade han och flyttade till Ystad.

Sven Lowén, Hässleholm, övertog lokalerna och startade 21:ans Klädmarknad som så småningom avlöstes av möbelfirman Britta och John från Höganäs som stängdes 1982. Ett nytt företag Klädlängan startade 1983 men gav upp 1985. Senare kom ett företag KlädJätten att starta med försäljning av dam- och herrkläder men efter en tid stängde även den.

I en annan länga vid sidan om finns Sko-Per, en skoförsäljning ägd av Per Silver sedan 1972. Köksinredningar, kyl och frys med mera kan man handla i intilliggande lokal från 1990. Sko-Per flyttade in i före detta klädbutiken och ett företag som säljer herr-, dam- och barnkläder flyttade till Sko-Pers tidigare lokaler. Därefter nämndes det hela till Finja Köpcentrum.
Gamla studiecirkeln

Tillbaka

2 reaktioner till “”Finja Köpcentrum” – från gamla studiecirkeln”

  1. På klackfabriken arbetade Karl Håkansson. Han råkade ut för en olycka och fick handen avsågad. Den ersattes av en krok i metall!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *