Historikern Sven Rosborn i Finja Bygdegård

Ett 50-tal begeistrade åhörare lyssnade till Sven Rosborns mycket intressanta föreläsning och bildspel.

Han inledde med en lättsam och informativ berättelse om de medeltida kyrkornas byggnad och inredning med utgångspunkt från Finja kyrka.

Vidare berättade han om sitt göingska arv då hans släkt på fadernesidan hade säte i Vedema- och Hörjatrakten.

Med inlevelse berättade Sven vidare om den fruktansvärda tragedi som drabbade Göingeområdet under 1600-talet då allt och alla som kom i svenska och sedermera även danska kungars väg brändes och dödades.

De som av svenskar betraktades som hjältekonungar Karl X, Karl den XI och Gustav II Adolf är väl fortfarande för många skåningar långt ifrån hjältar.

Sven hade inte heller allt för mycket till övers för Danmarks Christian V som skickade ett gäng slakt- och bränningsbenägna tyska generaler till Skåne. Det fick till följd att skåningarna, tillsammans med svenska krigsherrarna, tog strid mot sina forna danska vänner.

Christian IV fick emellertid hyfsat fina vitsord av dagens föreläsare. Man bygger ju inte ett runt torn med möjlighet att med häst och vagn ta sig upp till toppen om man inte är humoristiskt lagd.

Vi bjöds på en mycket trevlig och uppskattad eftermiddag som verkligen gav mersmak för mer forskning.
Arne Larsson

För dem med PC går det på Pilemedias hemsida ladda ner ett program om Skånska kriget under året 1676 via länken 

Tillbaka

En kommentar till “Historikern Sven Rosborn i Finja Bygdegård”

  1. Hej!
    Det var mycket intressant att lyssna på Sven Rosborn.

    Sven berättade mycket om Finja och olika saker som hänt i Göingebyggden från 1300 talet fram till 1700 talet. B.la. så berättade han om kyrkorna och vad man lärt i skolan om vad vapenhuset var till var helt fel, i skolan har man ju fått höra att man lämnade sina vapen i vapenhuset innan man fick beträda kyrkan. Så var det inte alls utan det hade med de religiösa målningarna att göra. På östra väggen var Jesus avbildad med sina 5 sår som var Jesus vapen att besegra ondskan och på västra väggen så målade man Djävulen och demonerna. Vapenhuset låg alltid på södra sidan och männen gick in där, kvinnorna gick in genom en port på norra sidan. Man begravdes med fötterna åt öster för man skulle kunna se Jesus på uppståndelsens dag och barn som döptes doppades helt 3 gånger i dopfonten och på altaret var 5 stycken kors som prästen smorde med helig salva + att i altarskivan fanns ett utrymme för att förvara olika heliga föremål, så kallade reliker. Folk var väldigt vidskepliga på medeltiden och man var rädd för de onda makterna och tog till olika religiösa ritualer och trolldom för att skydda sig mot de onda krafterna. Sven har skrivit en bok om Svenska kyrkor. Sven berättade också att på heden vid Svärtingsstorp så stod ett stort slag 1350 med över 300 riddare och han berättade väldigt mycket om Friskyttarna, vilka är b.la. mina förfäder. Han berättade också om den Svenske kungen Gustav den 2e Adolf som är omtyckt i Göteborg men avskydd här i Göinge för att han beordrade Svenska soldater att bränna de flesta byar och gårdar och att döda både män, kvinnor och barn. Detta skedde på ett väldigt brutalt och grymt sätt som idag hade brutit mot Genévkonventionen på flera punkter. Han berättade också mycket om Christian den 4e som red runt i Skåne med 1100 man och övernattade på olika ställen, b.la. här i Finja och var strid med Svenska soldater vid Mjölkalånga som bara ligger en liten bit ifrån Finja.

    Mvh: Mikael “Smirre” Westergren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *