Mer om Göte Westergren och familjen

Tack Arne Forsell för den fina artikeln om morbror Göte. Jag är Mikael »Smirre Kirax« Westergren, son till Elisabeth »Isa« Westergren.

Såg att Ewa Westergren la in en rättelse under artikeln. Ewa är dotter till Svea Bengtsson, min moster. Svea fick även sonen Jan. Svea var gift med urmakaren Bertil Bengtsson som dog 1985 när jag var 10 år.

Syskonskaran från Skogshyddan är följande:
Allan Westergren, äldste morbror, som var gift med Lisa Westergren.
Göte Westergren, yngre morbror.
Svea Bengtsson – flicknamn Westergren, moster.
Evy Eklöf – flicknamn Westergren, moster, som var gift med Stig-Arne Eklöf.
Ester Phil – flicknamn Westergren, som bor i Hägersten i Stockholm, hade tidigare hus på Ljusterö. Esters man Olle Phil hade mattfirma i Stockholm. Var ofta hos Ester och hennes man Olle Phil som barn.
Elisabeth Westergren, min mor, hette som gift Elisabeth Widell. Min pappa hette Knut Widell, mor och far skildes 1980 när jag var 5 år och då tog mor sitt flicknamn Westergren tillbaks. Jag fick inte ta Westergren förrän jag blev myndig för att pappa inte ville skriva på något papper för namnbyte. Pappa dog 1997 i en brand i sitt hem i Tyringe.

Allan gick bort 2012, Göte gick bort 2013 och Svea gick bort 2016. Jag hade mycket kontakt med både Göte, Svea och Ester under min barndom och tonårstid.

Levande Finja-wikipedia
Svea var som ett Wikipedia över allt gammalt som hänt i Finja med omnejd, dock sista året då hon bodde på ålderdomshem så sviktade hennes minne.
Svea bodde i Funkisvillan i Finja. Jag kommer ihåg att Svea ofta pratade om en brand på en mosse och om åskvädret 1950 då Ewa var 1 år. Hur åskan slog och en kulblixt kom från telefonen och rullade över golvet medans Ewa satt i Sveas knä.
Svea pratadeäven om »Huggedrängen« och det var först när jag såg Gunnar Tallingers film om Hörlingegården på Bygdegården för några dagar sen som det gick upp för mig vem »Huggedrängen« var. Att det var snickeriansvarig på Hörlingegården. Jag trodde att Huggedrängen var en man som kom till Skogshyddan och hjälpte familjen Westergren med veden.

Göte lärde mig om naturen
Jag tyckte som barn om att lyssna till Götes dikter och sånger. 1982 hyrde mor en stuga i Småland och Göte och Svea var en del hos oss där. Jag var 7 år då. Det var här när Göte och jag var mycket ute i naturen som jag fick mitt starka intresse för djur och natur samt att det alltid har funnits djur i vår familj och även Svea hade en pudel som hette Tina.
Kommentarer av
Mikael »Svirre« Westergren

Tillbaka

En kommentar till “Mer om Göte Westergren och familjen”

  1. Hej!
    Tack för att ni tog med det av intresse jag kunde bidraga med + rättade det som jag rörde ihop i första mejlet. Fråga Ester och Elisabeth om ni vill veta mer.
    De var med på den gamla tiden och vet säkert mycket mer än mig.

    Mitt smeknamn och furrynamn är Smirre inte Svirre. 😉

    Bästa hälsningar: Mikael “Smirre” Westergren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *