Någon som kan berätta?

Om Elna Nilsson. Hus vid Ljungsäter. Kallades visst »Skräddare-Elna«.

Hör av dig till info@finjasocken.se
Leif

6 reaktioner till “Någon som kan berätta?”

 1. Hej. Lite mer om Skräddare-Elna. Hon bodde till en början på Hörlinge nr 1, där Anders och Greta Andersson bodde på 40-50-talen. Sedan flyttade Elna till en familj vid Ljungsäter, (Adolf Jönssons), där bodde hon tills hon flyttade till ladan vid Bygdegården med sina höns. Enligt vad en gammal Finjabo har berättat bodde hon själv också i samma hus som hönsen. Hon arbetade med att sy och laga kläder till de som var på Backagården. Därifrån kommer väl namnet.
  Arne Forsell har tidigare fått lite info om Elna.
  Vänliga hälsningar.
  Elisabeth Westergren

  1. Hej!
   Lite mer om ”Skräddar-Elna” som börjar med lite historik från kyrkoböcker.
   Elna föddes 1871 i Maglehem. Hennes föräldrar var också födda på Österlen, i Maglehem och Ravlunda, vilket kanske kan förklara att hon inte hade en Göingedialekt. Elnas far står vid hennes födsel som skräddare och då är det kanske logiskt att Elna på äldre dagar står som f.d. sömmerska.
   1888 flyttade Elnas föräldrar tillsammans med Elna och övriga barn från Maglehem till Gunnarstorp No 1 i Finja. Elnas far står efter flytten som Åbo.
   Mina minnen av Elna kommer från då hon hämtade mjölk hos min morfar Harald Lundberg i mitt föräldrahem i Kyrkbyn. Mitt minne av henne som person är det samma som Isas och jag och mina syskon var också lite rädda för henne. Hon hyrde från 1948 till 1960 ett rum hos Haralds syster Emma Lundberg på fastigheten Finja 7:40. Under den tid jag minns henne gick hon varje dag ner till sina höns i hönshuset vid bygdegården.
   Efter Emma Lundbergs död 1960 blev det ny ägare till fastigheten och Elna flyttade till
   Gunnarstorp 4:1
   Enligt kyrkoböckerna dog Elna 1968 i Finja ”Å Församlingen Skriven”
   Elna hade många syskon och en av dessa Johanna Nilsdotter var gift med Truls Andersson på ”Trulsagården” i Öraholma.
   Åke Boström
   2017-09-07

 2. Första kommentaren jag hörde om Elna var att hon frågade alla barn som hon mötte: “himmas paug e du” eller “himmas grebba e du?” Även “en hälsar ente över skammelen” (över tröskeln) eftersom hon ville bli insläppt i huset! Jag har också samma minnen som Åke Boström angående hennes boende och höns.
  Har kanske mer att tillföra när jag tänkt efter…

 3. Finns det någon här som har ett kassettband där Elna berättar om sina minnen? Annars har jag en kopia! Vi hörs!
  /Lilly

  1. Finns det någon här som har ett kassettband där Elna berättar om sina minnen? Annars har jag en kopia! /Mvh Lilly

   1. Hej Lilly! Det är din gamla granne Isa Westergren som skriver.
    Har du ett kassettband med Elna? Kan du göra en kopia? Det skulle vara så roligt att höra henne igen.
    Mvh/Isa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *