Torghandlaren och hans grönsaker, artikel från 1998

Börje Johanssons minnen som, grönsakshandlare på torget i Hässleholm.

Han var fyra år då han första gången stod på torget i Hässleholm och sålde grönsaker, tillsammans med sin far Birger Johansson. Birger som säkert många äldre hässleholmare har köpt grönsaker av, började med att plocka kantareller och sälja på torget.
I över 40 år har Börje funnits på torgen i Hässleholm och Osby med sina färska grönsaker och att inte förglömma – alla blommor.

Levande höns
Just där han står i dag, stod på den tiden fiskhandlaren, som dessutom sålde levande höns. Charkuteristen sålde sina varor från en trävagn med tak, förspänd med häst. Där Nisses nu ligger fanns häststall och under fanns lager för torghandlarna. Vid Bengtssons järnhandel, nuvarande modehuset Larette, fanns familjens första grönsaksaffär, som sedermera flyttade till Stadshotellets hus och intill musikaffären. Men det första riktiga trevliga minnet är alla bananer; vindruvor och apelsiner som kom efter kriget.

Sensation
– Vindruvor var en sensation och de var mycket dyra. Deras kilopris var lika mycket som i dag, och då har pengarna blivit mycket mindre värda, konstaterar Börje.
Leif B Frid

Detta är en artikel jag skrev för ArtKultur 1998, så den är nästan 20 år gammal. Men den kanske kan få igång både Börje och andra att minnas en handelsträdgård som väl nästan alla Finjabor har en relation till, även jag som bara bott i Finja i 20 år.

Har du några minne av Börje, som grönsakshandlare?
Skriv och berätta.

Tillbaka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *