3 reaktioner till “Finja gamla bygata”

 1. Bilden finns boken Finja genom tiderna utgiven 1953 och är troligtvis tagen av Rosengrens Foto i Tyringe. I huset på vänstra sidan bor idag jag och Mona. I huset på högra sidan bor Marika Lossing. Stenhögen till vänster som delvis skymmer min gavel är nu borta och ersatt Carolin & Johan Hammarqvists hus.
  Åke Boström

   1. Hej!
    Jag vet inte vilket stengärde du menar och det är svårt att tidsbestämma stengärdena. Men man kan nog säga att alla stengärden i Finja kyrkby som går i nord-sydlig riktning har tillkommit efter 1817 då enskiftet i byn påbörjades. Stengärdena ligger än idag längs de nya gränserna mellan fastigheter som skapades vid enskiftet och laga skiftet. Men att mera exakt säga när, är nog omöjligt.
    Stengärdena längs byvägen kan dock vara mycket äldre. Byvägen har haft samma sträckning sedan slutet av 1600-talet och troligtvis mycket längre än så.
    Åke Boström
    2018-01-14

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *