Elsie Svensson i Finja kyrkby

Elsie Svensson har bott i Finja under hela sitt liv och redan tidigare generationer flyt­tade till bygden och blev hemmastadga­de. Elsie, som är en av tre systrar, bodde på gård tillsammans med sin familj i kyrk­byn, där hennes far arbetade som bonde.

I kyrkbyn låg en av tre speceriaffärer som på den tiden fanns i Finja. Utöver affärerna fanns bland annat skomakare, konditori och ett bageri som gjorde spettekakor. Skolan fanns på två håll, eftersom ingen lokal var tillräckligt stor för att rymma alla barn. I det som idag är förskolans lokal, var skola för årkurs 1-2 och 5-6. Barn som gick i årkurs 3-4 höll till i »kommunalrummet« som det kallades, som med tiden blev församlingshem och som idag är ombyggt för annan verksamhet.

Vissa kvällar ordnade Röda korset aktiviteter för barnen i»kommunalrummet« med pyssel och lek. I takt med växande ålder erbjöds andra aktiviteter i byn och när ungdomar var i 15-16 års ålder fick de gå på SLU:s dans i byg­degården.

Sommarbad och vinterlekar på Finjasjön
Som lantbrukarfamilj fanns det alltid uppgifter att göra på gården, så även för Elsie och hennes systrar. Men där blev även tid över för sommarbad och vinterlekar vid Finjasjön. Då var sjön mer badvänlig under som­martid och på vintrarna frös isen sig hård så att barnen kunde åka skridskor. Gården låg nära kyrkan och där gick barnen i söndagsskola, som var den aktivitet som kyrkan kunde er­bjuda barnen. Det var en liten grupp barn i söndagsskolan, men roligt var det, säger hon. Särskilt roligt minns hon att det var när prästen ordnade utfärd med söndagssko­lan och barnen fick åka häst och vagn runt Finjasjön.

Trots att Finja sedan länge inte har kvar var­ken söndagsskola, någon affär eller bageri, tycker Elsie att bygden kunnat erbjuda en hel del aktivitet. Hon har under många år varit aktiv i församlingens syförening, som varit en grupp kvinnor som träffats i Finja församlingshem för handarbete och gemenskap. Kvinnorna har genom åren sytt och handarbetet, för att årligen sälja sina alster och där pengarna sedan har skänkts till välgörande ändamål.

Köpte en bonad över Finja kyrka
Föreningen har även köpt in en stor, härlig bonad som en gåva till församlingen. Bonaden är tillverkad av textilkonstnären Inga Mittendorf från Förslöv och är specialgjord för Finjas församling, som själva fått ge egna önskemål kring tavlans motiv. Här kan skådas Finja kyrka med bygdens vackra omgivningar och en hel del av livet kring Finjasjön. Från början hade bonaden sin plats i försam­lingshemmet, men har i samband med att församlingshemmet såldes, fått flytta över till kyrkan. Just nu hänger den i rummet under läktaren, men skulle säkerligen gjort sig mer rättvis om den fick pryda någon av kyrkväggarna inne i kyrkan.

Bonad över Finja kyrka

Syföreningen är inte längre aktiv, då den upphörde i samband med att församlings­hemmet såldes och Elsie saknar gemenskapen som fanns där. Hon hoppas att kyrkan åter ska få möjlighet att ordna gemenskaps­grupper för de äldre för att kunna träffas ibland. Hon gläds även över att det flyttar in nya barnfamiljer till bygden och skapar goda förutsättningar för ett åter, aktivt Finja framöver.
Källa: Kyrknytt nr 3 2015, Tyringe Pastorat

Tillbaka till Personer och hus i byn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *