Finja socken sparbank

Finja socken sparbank startade sin verksamhet år 1873. Expeditionen fanns i det gamla kommunalrummet i kyrkbyn,  före detta Finja församlingshem. På öppningsdagen sattes det in 1 183,43 riksdaler riksmynt i 62 poster och tre lån på tillsammans 340 riksdaler riksmynt utlämnades.

Redan från början var det först och främst säkerheten som gällde. Smeden Nils Lundström i Finja fick i uppdrag att tillverka en kassakista, som kostade 75 riksdaler. År 1943 flyttade expeditionen till Tyringe, men behöll ändå det gamla namnet. Matteröds och Finja sockens sparbank gick ihop till Tyringe sparbank i september 1971.

Den 4 december 1969 öppnades ett nytt avdelningskontor i Finja. Kontoret fanns i Sune Jönssons nyrenoverade korsvirkesfastighet mitt emot skolan. I mars 1989 stängdes banken för gott, troligen på grund av för liten omsättning och av säkerhetsrisker.
Anette Johnsson

Tillbaka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *